CUM SĂ ALEGEM LUNGIMEA CORECTĂ A SCHIURILOR FOND ?

Back Country – schi fond
Acest tip de schi fond este destinat deplasării în afara pistei de schi, pentru alergare pe teren muntos. Schiurile fond au deseori cantul de oțel pentru deplasare și pe teren înghețat. În general, schiul este mai lat și astfel ține mai bine pe suprafața zăpezii mai adânci, se înfundă mai puțin. Deseori, lungimea schiurilor este  cu 10 - 15 cm mai mare decât înălțimea schiorului. Pentru un teren mai moderat, alegeți schiuri mai lungi. Pentru un teren mai abrupt, alegeți schiuri mai scurte și cu atât mai rezistente. 

Tehnica clasică – schi fond
Schiurile fond pentru deplasarea clasică sunt destinate cursei pe pista de schi fond amenajată. Față de schiurile fond Back Country, sunt mai înguste și mai rigide. Lungimea este cu 20 - 30 cm mai mare decât înălțimea schiorului. La alegerea schiurilor fond este necesar să luați în considerare greutatea schiorului. Pentru schiorii având o greutate corporală mai mare este adecvat schiul mai lung, un schior mai ușor va alege un schi mai scurt.

Skate – schi fond
Schiurile fond pentru patinaj sunt mai scurte și mai rigide și mai puțin arcuite decât celelalte tipuri. Sunt destinate pistelor amenajate și schiorilor cu aptitudini pentru sport. Schiurile mai rigide sunt, în general, mai rapide, mai bune și îl saltă pe schior. Pentru începători nu se recomandă alegerea variantei celei mai rigide. Lungimea schiului fond se alege cu 5 - 15 cm mai mare decât înălțimea schiorului.

 

LUNGIME SCHI FOND

 

LUNGIME BEȚE DE SCHI FOND