CUM SĂ ALEGEM LUNGIMEA CORECTĂ ȘI TIPUL SCHIURILOR?

TIPUL SCHIURILOR PENTRU COBORÂRE PÂRTIE:

Schiuri Allmountain / allround
schiuri universale destinate coborârii pe pârtie, dar și pentru teren neamenajat pentru schiori începători și avansați. Aceste schiuri sunt concepute în așa fel, încât să facă față tuturor tipurilor de teren inclusiv pârtia amenajată, zăpada fină proaspătă, gheața, zăpada grea. Radiusul acestor schi este în intervalul 12 – 18 m. Lungimea standard recomandată a schiului este cu 5 - 15 cm mai mică decât înălțimea schiorului.

Schiuri de slalom
schiuri, în primul rând pentru viraje slalom scurte și medii, viteză mare până la medie și teren amenajat. Radiusul schiurilor este de la 10 până la 14 m. Lungimea standard recomandată a schiului este cu 10 – 20 cm mai mică decât înălțimea schiorului.

Schi pentru slalom uriaș
schiuri mai ales pentru viraje lungi, viteză medie până la mare și teren amenajat. Radiusul este de la 15 până la 21 m. Lungimea standard recomandată a schiurilor este cu +5 până la – 10 cm mai mică decât înălțimea schiorului.

Schiuri Freeride
reprezintă categoria mult preferată a schiorilor tineri, schiurile sunt construite pentru alergare pe teren deschis, mai ales pe zăpada adâncă. Se remarcă prin construcția lor lată (mijlocul schiului este, de obicei, mai mare cu 80 mm).

Schiuri Freestyle / snowblade
un astfel de tip de schiuri, preferat mai ales de către schiorii tineri care tânjesc după o doză de adrenalină ca lumea, sunt adecvate pentru alergare, sărituri, diferite trucuri - ceea ce include și schierea acrobatică în snowparcuri.

Schiuri de damă
schiurile destinate special pentru femei sunt de obicei mai ușoare, mai moi și mai scurte. În majoritatea cazurilor, femeile au centrul de greutate amplasat mai jos și sunt mai ușoare decât bărbații având aceeași înălțime, de aceea acționează cu o forță mai mică asupra schiurilor. Aceasta se atinge prin nuclee mai subțiri, mai fine, cu utilizarea unui strat mai subțire de laminare în construcție.

Schiuri pentru copii
Schiurile de coborâre pârtie pentru copii sunt destinate celor mai tineri schiori care sunt la începutul carierei lor. Schiurile de coborâre pârtie pentru copii sunt foarte ușoare și ușor de manevrat. Nucleul schiurilor pentru copii este, de regulă, din compozit, de aceea există diferență între diferitele schiuri pentru copii nu numai în ceea ce privește designul și culoarea.

 

CUM SĂ ALEGEM LUNGIMEA CORECTĂ A SCHIURILOR:

Depinde de tipul schiurilor alese, dar este valabilă regula că schiurile ar trebui să fie cu  5 cm până la 15 cm mai scurte decât înălțimea schiorului.

Schiuri universale / allmountain – lungimea recomandată -15 până la +0 cm față de înălțimea schiorului
Schiuri slalom  - lungimea recomandată -20 până la -10 cm față de înălțimea schiorului
Schiuri pentru slalom uriaș  - lungimea recomandată -10 până la +5 cm față de înălțimea schiorului
Schiuri Freeride – lungimea recomandată +5 până la +15 cm față de înălțimea schiorului
Schiuri Freestyle – lungimea recomandată -20 până la -5 cm față de înălțimea schiorului
Schiuri pentru copii / juniori – lungimea recomandată -25 până la -5 cm față de înălțimea schiorului
 
Simultan este valabilă regula că, cu cât schiorul este mai puțin capabil, cu atât mai mult sunt pentru el mai adecvate schiurile mai scurte și invers.

Motivele pentru alegerea schiurilor mai scurte:
Sunteți schior începător sau precaut
Greutatea dumneavoastră este mai mică având în vedere înălțimea dumneavoastră
Preferați raze de virare scurte, rapide și foarte rar schiați rapid

Motivele pentru alegerea schiurilor mai lungi:
Schiați rapid și agresiv
Greutatea dumneavoastră este mai mare având în vedere înălțimea dumneavoastră
Plănuiți să alergați și pe un teren neamenajat

 

NIVELUL SCHIORULUI:

Începător
Tipice pentru începători sunt: nucleele compozite, de spumă sau nucleele mai moi din lemn și construcția cap, mijlocul mai îngust și flex mai moale. Este vorba de schiuri care se manevrează ușor și iartă greșelile. Ca preț, sunt cele mai accesibile, însă nu asigură stabilitate la viteze mai mari.

Ușor avansat / avansat
Majoritatea schiorilor și a schiurilor intră tocmai în această categorie. De obicei, schiurile sunt puțin mai late decât schiurile pentru începători, au nucleul rigid de lemn și structura sandviș.

Avansat / expert
Pe aceste schiuri găsiți frecvent un strat de titan, carbon, bambus sau alte materiale care asigură o performanță mai bună la viteze mari și în condiții dificile. Schiurile sunt în general mai rigide.

Dacă greutatea dumneavoastră este mai mare, recomandăm să alegeți schiuri din materiale mai dure care intră în categoria avansat sau expert. 

 

ALEGEREA SCHIURILOR ÎN FUNCȚIE DE RADIUS:

Ce modalitate de alergare preferați, curse dinamice cu raze de viraj mai scurte sau dimpotrivă, arcuri lungi și savurarea stabilității și a vitezei?

Radius până la circa 13 metri – schiuri adecvate pentru iubitorii unor viraje scurte și rapide.
Radius 14- 16 m  - pentru adepții virajelor medii
Radius peste 16 m  - este vorba de schiuri pentru viteze mai mari și viraje lungi

Lungimea schiului are influență și asupra razei de virare, același model de schi având o lungime mai mică are radiusul mai mic decât schiul identic cu lungime mai mare.

 

DESTINAȚIE ÎN FUNCȚIE DE LĂȚIMEA MIJLOCULUI SCHIULUI:

Schiurile mai înguste sunt mai bune pentru coborâre pe pârtie (trecere mai rapidă de pe un cant pe altul), schiurile mai late sunt mai adecvate în teren (suprafața mai mare - schiurile nu se înfundă).

Mijloacele schiurilor adecvate pentru coborâre pârtie:

până la 65mm - schiuri pentru coborâre pârtie destinate alergării rapide pe pârtia de coborâre amenajată
până la 70mm - schiuri pentru coborâre pârtii amenajate, schiuri sportive
până la 75mm - schiuri pentru coborâre pârtie de agrement și sport, sunt mai stabile, adecvate pentru pârtii amenajate (pârtii moi coborâte în cursul unei după-amiezi)


Mijloacele schiurilor adecvate și pentru terenul în afara pârtiei de coborâre cu schi:

până la circa 80mm - schiuri pentru coborâre pe pârtie și pentru teren, combinația de 70% coborâre pârtie, 30% în afara pârtiei
până la circa 85mm - Schi Allmountain pentru coborâre pârtie, 50% coborâre pârtie, 50% în afara pârtiei
până la circa 90mm - Allmountain cu preponderență teren, 70% în afara pârtiei, 30% coborâre pârtie
până la circa 100mm - schi coborâre pe pârtie pentru freeride