CUM SĂ ALEGEM LUNGIMEA CORECTĂ ȘI TIPUL SNOWBOARDULUI?

Lungimea snowboardului trebuie să corespundă lungimii riderului. Este valabilă regula că snowboardul ar trebui să ajungă undeva între bărbie și nas (ar trebui să fie cu circa 10-25 cm mai mic decât este înălțimea dumneavoastră).

Însă alegerea corectă depinde și de stilul de deplasare, eventual de greutate. În cazul în care căutați snowboard pentru freeride, ar trebui să alegeți mai ales varianta mai lungă pentru o și mai bună stabilitate și viteză. În cazul în care căutați o placă pentru parc, ar trebui să luați în considerare una din variantele mai scurte în comparație cu datele menționate în tabel.
 
Acest tabel este orientativ. În cazul în care cântărești mai mult decât media înălțimii tale, alege mai bine varianta mai lungă. Dacă cântărești mai puțin, alege varianta mai scurtă. 

 

PROFILUL SNOWBOARDULUI

Un alt criteriu pentru alegerea unei plăci noi este și tipul profilului acesteia. Este vorba de camber, rocker, flat și diferite profiluri hibride, de exemplu, 3D camber, double camber. Tipul îl recunoașteți cel mai bine atunci când așezați snowboardul pe o pardosea plană și vă uitați la el din profil. Așa veți vedea unde este curbat și atinge pământul.

Camber 
Acest profil este o alegere adecvată pentru deplasări freestyle și all-mountain. Riderii mai experimentați vor aprecia deplasarea exactă, stabilă și vioaie, cu răspuns precis și săritură înaltă.

Rocker
Aceste plăci sunt foarte ușor manevrabile și deplasarea pe ele este distractivă și stabilă.. Sunt adecvate și pentru începători.

Hibrid
Profilul hibrid reprezintă îmbinarea dintre camber și rocker, împreună cu avantajele ambelor profiluri. Fiecare fabricant de snowboard are variantele sale de stil proprii, însă în general este valabil că aceste plăci reprezintă soluția universală pentru toate tipurile de rideri.

Flat
Flat sau și arcuire zero înseamnă că snowboardul este aproape plat și cea mai mare parte, în contact cu suportul, atinge pământul. Aceasta înseamnă că placa este foarte stabilă și reușește să se descurce pe orice teren.


Unui începător îi va conveni cel mai mult rockerul care iartă mai mult greșelile. Curbarea inversă, camber, este mai adecvată pentru rideri cu mai multă experiență pentru că la acest profil se poate tăia mai ușor cantul și, astfel, este bine să aveți snowboardul sub control maxim; în comparație cu rockerul se remarcă cu un pop mai înalt și manevrare mai precisă. Profilul flat având arcuirea aproape zero asigură stabilitate pe orice teren iar hibridul este o combinație între camber și rocker, grație căreia este adecvat pentru orice rider.

 

NUCLEUL SNOWBOARDULUI

Acesta este un parametru foarte important. Snowboarduri suspicios de ieftine din spumă PU (material plastic) nu sunt de calitate și se pot rupe rapid. Nucleele de calitate ale snowboardurilor sunt fabricate din lemn. Nucleul de lemn îi asigură snowboardului rezistență, flexibilitate și formă.