CUM SĂ ALEGEM MĂRIMEA CLĂPARILOR PENTRU SCHI ALPINISM ȘI CE ESTE MONDO POINT?

Mărimea clăparilor se exprimă în mărimile MONDO POINT, în cadrul prezentului articol veți afla despre ce este vorba și cum să vă măsurați exact lungimea labelor picioarelor pentru alegerea corectă.

Stați cu spatele la perete și apropiați călcâiul de perete și măsurați exact lungimea labei piciorului în cm (de la călcâi la degete). Dimensiunea o rotunjiți cu o precizie de 0.5cm. (de exemplu 26.3 = 26.5, 28.7 = 29 sau 26.8 =27.0).

Bineînțeles, vă ajută și tabelul de mai jos cu marcaje mondiale de mărimi bocanci.


 

CLĂPARII PENTRU SCHI ÎI DIVIZĂM ÎN SKITOURING, DE COMPETIȚIE ȘI FREERIDE.

Clăparii de Skitouring (allmountain)
sunt cea mai bună alegere pentru schi alpiniștii începători, sunt ideali pentru ture lungi și coborâri pe pârtie, au un sistem simplu de comutare între două regimuri, urcare și coborâre.

În cazul clăparilor performanți (de competiție)
primar, greutatea este mică, viteza de comutare între regimuri este mare, viteză mare de fixare crampoane și rotație mare a cilindrului.

Clăparii freeride 
sunt cei mai grei dintre toate tipurile, au indicele flex mare, deci rigiditatea și rezistența mare este asigurată de fixarea cu patru clipsuri.

Trendul de astăzi este că toate firmele încearcă să fabrice clăpari cât mai rigizi și simultan cât mai ușori. Deja de mult nu mai este valabilă regula că pentru coborâre pârtie clăparul trebuie să aibă 4 clipsuri, pentru clăparii fabricați la ora actuală sunt suficiente 2 – 3 clipsuri pentru a avea caracteristicile celor cu 4 clipsuri.

 

Rotația (îndoirea) cilindrului 
La clăparii de schi alpinism, această valoare este în jur de 60°. La modelele de competiție, poate fi chiar până la 75°. Aici este valabilă regula simplă – cu cât este mai mare rotația cilindrului, cu atât este mai flexibil clăparul propriu-zis și asigură astfel un confort mai bun la călcare.

Greutatea clăparului
Clăparii obișnuiți au greutăți de la 3 până la mai multe kilograme, clăparii pentru schi alpinism sunt, în comparație cu aceștia, mult mai ușori. Cei mai ușori au greutatea de până la 1,5 kg. Cea mai generală regulă este că, cu cât sunt clăparii mai ușori, cu atât urcarea în pantă este mai simplă.

 

COMPATIBILITATEA CLĂPARILOR CU LEGĂTURILE

Pe piață există două tipuri de legături pentru schi alpinism. Legăturile scheletului diferă în exterior doar foarte puțin față de schiurile fond clasice. Avantajul acestora este călcarea simplă și tensionarea sigură a vârfului și a călcâiului. A doua posibilitate sunt legăturile TLT, care necesită mai multă răbdare în cursul călcării, dar greutatea acestora este pe jumătate față de legăturile schelet. Legăturile TLT se pot utiliza doar cu clăparii destinați acestora.