CUM SĂ ALEGEM MĂRIMEA ȘI TIPUL CORECT de SCHI PENTRU SCHI ALPINISM?

LUNGIMEA CORECTĂ A SCHIURILOR PENTRU SCHI ALPINISM

La alegerea lungimii recomandăm să alegeți în intervalul între înălțimea schiorului minus 20 cm până la lungimea schiului egală cu înălțimea schiorului. În cazul în care vă alegeți schiuri scurte, cu sidecut mai mare și cu radius mai mic, puteți aștepta de la acestea că se vor roti mai ușor (veți depune un efort mai mic pentru raza de virare).

Schiurile pentru schi alpinism vor fi la fel de înalte ca dumneavoastră și, cu sidecut mai mic, cu radius mai mare, vor asigura mai multă manevrabilitate, va fi mai ușor să mențineți direcția de deplasare mai ales la viteze mai mari și vor fi mai adecvate pentru traversări. Schiurile Freeride pot avea +10 cm față de înălțimea schiorului.

 

DIVIZARE SCHIURI PENTRU SCHI ALPINISM

De competiție
schiuri ultra ușoare destinate schi alpiniștilor care participă la competiții. Foarte ușor se urcă cu ele panta, dar grație greutății mici și sidecutului, sunt mai greu de manevrat pentru un schi alpinist amator. Tehnica de schiere pe aceste schiuri trebuie mai întâi învățată și apoi trebuie să vă obișnuiți cu ea. Schiurile sunt destul de înguste – lățimea sub clăpar este de aproximativ 65 mm. Materialul este de obicei combinația dintre carbon ușor și lemn.

Schiuri pentru schi alpinism clasice pentru skitouring
calea mijlocie de aur a schiurilor pentru schi alpinism. Acestea asigură caracteristici excelente de călcare, la fel ca și confort în cursul deplasării pe schi pe diferite tipuri de teren. Lățimea tălpii sub clăpar este de la 70 până la 90 mm.

Schiuri Freeride
în cadrul acestor trei tipuri este vorba de cele mai grele schiuri care sunt simultan și cele mai late. În ceea ce privește urcarea/coborârea, aceste schiuri sunt în primul rând adaptate ca să schiați confortabil în zăpada proaspătă adâncă sau pe teren deschis înghețat. Lățimea tălpii este de la 90mm până la plăci într-adevăr uriașe. Urcarea în pantă este dificilă fizic și grea cu acest tip, dar la coborâre veți aprecia aceste schiuri.

 

PARAMETRII PENTRU ALEGEREA SCHIURILOR

Materialul de construcție
în primul rând, îmbinarea dintre construcția sandviș de lemn și materialul rezistent de tip – carbon, aramid, titanal...

Radius
de obicei este de la 13 până la 17 metri. La schiurile freeride este mai mult. În general se alege radiusul până la R15 metri. Aici este valabilă regula simplă: veți face mai ușor un viraj mai lung cu un schi având radiusul mai mic, decât un viraj mai scurt cu un schi care are radius mai mare. Este un factor important din punctul de vedere al securității și manevrabilității schiului, în principal dacă vă antrenați și preferați pârtiile de schi aglomerate, mai ales la sfârșiturile de săptămână.

Dimensiuni
Fiți atenți la sidecutul schiului la vârf, mijloc și la coadă (de exemplu vârful: 112 mm, mijlocul: 75 mm, coada: 100 mm)  - aceste dimensiuni vă ajută cu alegerea. Este valabilă regula că, cu cât lățimea schiului este mai mare, cu atât schiul este mai stabil în cursul deplasării.

Lungimea schiurilor
pentru bărbați se recomandă de la 165 până la 180 cm; pentru femei sunt optime lungimile de la 146 până la 160 cm.

Greutate
greutatea este la fiecare tip de schi pentru schi alpinism variabilă. Greutatea la schiul pentru schi alpinism pentru competiție este de aproximativ 700 de grame (1 schi). Schiurile de schi alpinism clasice sunt cu ceva mai grele. Greutatea acestora este în jur de 1300g la 1 schi. Cele mai grele dintre schiuri de schi alpinism sunt schiurile freeride. Astfel greutatea mai mare este semnificativă. 1 schi cântărește de la 1800g și peste.