CUM SĂ ALEGEM TIPUL ȘI MĂRIMEA CORECTE A BOCANCILOR PENTRU SCHI FOND?

 

ÎN FUNCȚIE DE MODELUL LEGĂTURILOR:

Legături schi fond NNN 
Legăturile de la firma Rottefella cu pârghie și două caneluri de ghidaj. Legăturile sunt adecvate pentru bocancii din brandurile Fischer, Alpina, Madshus și Rossignol.

Legăturile SNS pentru schi fond
Legături de la firma Salomon cu fixare pe o singură pârghie fixă (SNS Profil) și cu ajutorul a două pârghii fixe (SNS Pilot) și cu o canelură orizontală de ghidaj. Legăturile sunt potrivite pentru bocancii din brandul Salomon, Atomic și Botas.

 

DIVIZAREA BOCANCILOR DUPĂ TEHNICA DE ALERGARE PE SCHI FOND:

Bocancii clasici pentru schi fond 
bocancii pentru tehnica clasică sunt scunzi, fără gleznă întărită. Grație acestui lucru, permit mișcarea piciorului în gama sa maximă și, prin aceasta, și dinamica optimă a săriturii. La vârf, încălțămintea clasică este de regulă mai moale. Astfel este asigurat transferul de pe laba piciorului pe schi.

Bocancii skate pentru schi fond 
clăparii pentru schi fiind sunt, dimpotrivă mai înalți, deseori cu schelete întărit și articulație în zona gleznei. Acest lucru împiedică devierea piciorului într-o altă direcție decât înainte și permite o săritură mai sigură.

Bocancii combinați pentru schi fond 
majorității turiștilor din sezonul de iarnă le este suficientă o pereche de încălțăminte, și anume combinată pentru ambele stiluri de deplasare. Talpa unui astfel de bocanc are rigiditate medie, croială mai înaltă decât la un pantof clasic și construcție mai moale ca la bocancii pentru skate. Unele modele au clape rezistente deasupra gleznei, prin închiderea acestora sau plierea acestora putem adapta bocancii la tehnica curentă de deplasare.

Bocancii Backcountry pentru schi fond
Bocanci mai înalți și mai robuști adecvați pentru deplasare pe teren neamenajat. Frecvent, materialul etanș la apă asigură confortul cerut, căldură și picioare uscate în zăpada adâncă. Construcția mai rigidă a bocancului și părțile întărite protejează piciorul schiorului contra rănirii și pe un teren neîndurător și asigură stabilitatea necesară.

 

Gheata pentru schi fond ar trebui să stea strâns ca să înfășoare bine piciorul. În cazul în care piciorul se va mișca înăuntrul ghetei, nu veți pute să faceți destul de bine săritura și piciorul poate face bătături. Pe de altă parte, bineînțeles, gheata nu are voie să vă strângă în niciun loc.