CUM SĂ ALEGEM MĂRIMEA CORECTĂ A CLĂPARILOR ȘI CE ESTE MONDO POINT ?

Mărimea clăparilor se exprimă în mărimea MONDO POINT, în prezentul articol veți afla ce înseamnă de fapt acest lucru și cum să vă măsurați exact lungimea labelor picioarelor dumneavoastră pentru alegerea corectă.

ADULTI:

Stați cu spatele spre perete și apropiați călcâiul de perete și măsurați exact lungimea labei piciorului în cm (de la călcâi la degete). Rotunjiți dimensiunea cu o precizie de 0.5cm. (de exemplu 26.3 = 26.5, 28.7 = 29 sau 26.8 =27.0) Nu uitați că, dacă utilizați nai ales șosete mai groase de 0,5-1, adăugați fără probleme numărul.

COPII:

În cazul în care aveți o căpută mai înaltă, atunci nu ezitați să ne contactați pe info@mardosport.ro și noi vă oferim clăpari potriviți pentru dumneavoastră.

Bineînțeles, vă ajută și tabelul de mai jos cu marcaje mondiale pentru mărimea pantofilor.

INDICELE FLEX (RIGIDITATE CLĂPARI)

Rigiditatea bocancilor pentru schiori înseamnă cât de greu se poate îndoi clăparul în direcția înainte. Există gama de rigiditate a clăparilor începând cu moi ( soft) până la foarte rigizi (stiff), marcată cu „indicele flex“ numeric.
Cel mai frecvent, gama este de la 50 (moi) până la 130 (foarte rigizi). Acest număr este de obicei specificat pe partea inferioară sau laterală a clăparului.

Indicele flex recomandat la clăparii pentru bărbați:

  • Începător  – flex recomandat 50-90
  • Avansat – flex recomandat 70-110
  • Expert – flex recomandat 100-140
  • Profesionist – flex recomandat 130+

Indicele flex recomandat la clăparii pentru femei: 

  • Începătoare  – flex recomandat 40-80
  • Avansată – flex recomandat 60-100
  • Expertă – flex recomandat 80-120
  • Profesionist – flex recomandat 110+

 

Terenul, viteza și tipul zăpezii joacă un rol important pentru alegerea rigidității corecte. Riderii profesioniști freeride sau big-mountain aleg deseori bocanci mai moi decât alergătorii de curse la Cupa Mondială, schiorii care schiază în parcuri aleg bocanci și mai moi. Zăpada schimbătoare și terenul abrupt cer deseori o manșetă mai mobilă, în timp ce suprafața dură și uniform de netedă (de exemplu, pârtia de competiție) și tehnicile care exercită presiune asupra vârfului, cer bocanci mai rezistenți și mai rigizi.

Preferințele personale și abilitatea fizică sunt la fel de importante. Începătorul cu aptitudini pentru sport poate prefera pentru deplasare clăpari având rigiditate medie până la foarte rigizi, în timp de schiorii cu experiență pot alege modele mai moi. Înălțimea și greutatea dumneavoastră sunt, de asemenea, factori importanți pentru alegerea flexului corect. Pentru cei care sunt scunzi și ușori, va fi foarte greu să îndoaie bocanci foarte rigizi. Pe de altă parte, alții care sunt mai înalți, cer bocanci mai rigizi, chiar dacă sunt încă începători.

 

FORMA MANȘETEI

Manșeta corespunzătoare la mărimea și forma gambei dumneavoastră este o parte importantă a bocancilor dumneavoastră de schi.  Formei și înălțimii părții exterioare, precum și manșetei ar trebui să le se acorde atenție mărită mai ales femeile (al căror călcâi este în general mai scund decât la bărbați), eventual cei care au căpute înalte și late. Majoritatea clăparilor au catarama superioară reglabilă, care se poate plasa în câteva poziții. Acest lucru îl veți aprecia mai ales când cataramele sunt foarte strânse. La ora actuală, mulți fabricanți oferă clăpari de damă speciali care sunt concepuți în așa fel, încât femeile având glezna joasă și lungă să nu aibă probleme cu încălțarea. De asemenea, mulți fabricanți oferă manșetă reglabilă care vă asigură o reglare mai potrivită.

 

FUNCȚII ȘI ACCESORII

Bocancii de schi oferă multe funcții pentru creșterea performanței, a confortului și simplității de utilizare. Multe dintre aceste funcții se orientează asupra adaptării bocancilor, dar diferă de la model la model.

Pantofii interni

Este vorba de pantofi interni moi amovibili care protejează și izolează piciorul contra scheletului extern. În cursul utilizării, toți pantofii interni se presează și se adaptează la picioarele schiorului, așa că clăparii care stau strâns pe picior în momentul încercării vor fi mai lejeri după câteva zile de mers pe schi. Unii clăpari oferă branțuri termice perfect de adaptabile care pot fi încălzite într-un cuptor special și pot fi fasonate exact pe piciorul schiorului. Aceste branțuri își mențin forma și după răcire.

Power Strap

Este vorba de sistemul de închidere tip scai în partea superioară a manșetei bocancului de schi (unii fabricanți folosesc catarame mecanice). După închidere, sistemul scai mărește transferul de energie și posibilitatea de control și, de asemenea, acționează ca un fel de cataramă auxiliară cu o gamă largă de reglare. Etanșeitatea power strapului este o chestiune de preferință personală, așa că nu trebuie să vă temeți să experimentați.

Catarame micro reglabile

Reglarea micro scurtează sau prelungește efectiv cataramele și vă permite să setați fin tensionarea și fitul corect. Prin rotirea în sensul de rotație al acelor de ceasornic scurtați clemele și fitul clăparului, prin rotirea contra sensului de rotație la acelor de ceasornic prelungiți catarama și prin aceasta faceți clăparul mai lejer.

Reglarea manșetei

Mulți bocanci le oferă schiorilor posibilitatea de reglare a unghiului superior al manșetei în așa fel, încât să corespondă unchiului piciorului. Această reglare poate fi importantă, dacă reglarea dumneavoastră firească duce la faptul că strângerea muchiei externe sau interne va fi disproporționată. Reglarea manșetei se efectuează de regulă prin modificarea niturilor cu ajutorul unei chei imbus.

Spoilerul dorsal

Pana amovibilă din partea dorsală a bocancului, între schelet și branț, amplasată în zona de după gambă. Mărește înclinația frontală cu câteva grade și umple locul din partea superioară a manșetei în scopul micșorării spațiului gol între piciorul dumneavoastră și scheletul. Acest lucru s-ar putea să fie important pentru schiorii care au picioare subțiri, eventual pentru cei care preferă o înclinație mai mare. Spoilerele pot fi atașate la manșetă cu ajutorul unor șuruburi sau, pur și simplu, la partea dorsală a branțului cu ajutorul sistemul scai.

Tălpile amovibile

Unii bocanci oferă posibilitatea înlocuirii tălpii, de obicei, din schi alpin pe talpa de schi alpin sau invers. Schimbarea tălpii poate limita alegerea legăturilor, așa că trebuie verificată compatibilitatea reciprocă a acestora.

Comutatorul Ski/ Walk

Mulți bocanci de schi au posibilitatea de comutare de pe regimul rigid de deplasare pe regimul de mers. Comutarea acu ajutorul unui buton mic modifică înclinația manșetei și vă permite o gamă mai largă de mișcări în timpul mersului. Această funcție este în plus utilizată în cazul bocancilor de schi alpin.

Canting

Permite, într-o gamă mică, înclinarea manșetei față de partea inferioară a scheletului ca să respecte, într-o anumită măsură, așezarea firească a picioarelor. Reglarea corectă a cantingului cere evaluarea exactă a poziției și scule specializate. Cantingul poate fi simplu sau dublu.